SMT Bouw & Vastgoed heeft voor de Hogeschool Rotterdam de nieuwbouw (E&C) ten behoeve van de Business School gerealiseerd op locatie Kralingse Zoom. Het nieuwe onderwijsgebouw voor de Hogeschool Rotterdam ligt aan de Kralingse Zoom grenzend aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en het bedrijventerrein Brainpark. Voor de focus op de kwaliteit van het onderwijs is de locatie Kralingse Zoom van Hogeschool Rotterdam gerevitaliseerd. De locatie biedt huisvesting voor de Hogeschool Rotterdam-Business School. Voor de revitalisatie werden de portacabins gesloopt en is een nieuwbouw van circa 12.000 m2 BVO voor in de plaats gekomen. Het ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter maakt van vier bestaande gebouwdelen één campusgebouw door gebruik te maken van drie koppelstukken tussen de gebouwdelen in de vorm van transparante gebouwhoge portalen.
Het nieuwe onderwijsgebouw speelt in op Het Nieuwe Studeren. Interactie, leren op afstand en via social media worden hierbij steeds verder doorgevoerd. Dit vraagt om een studielandschap waarbij flexibele leer-, werk- en interactiezones gelijkmatig over het gebouw zijn verspreid. Optimale kennisuitwisseling tussen studenten en docenten kan daardoor plaatsvinden
Aan de westkant, waar de Erasmus Universiteit zich bevindt, is een nieuwe entree. De bestaande studiestraat is doorgetrokken tot aan deze ingang. De nieuwbouw opent zich bij binnenkomst via deze entree met een brede podiumtrap waar informele ontmoetingen en evenementen plaatsvinden. Deze 20 meter brede trap geeft toegang tot het lichte hart van het nieuwe onderwijsgebouw; het atrium. Een monumentale houten trap midden in het atrium verbindt de begane grond met het studielandschap op de zes bovenliggende verdiepingen. Ontmoetingen en sociale interactie worden zo bevorderd. Rondom het atrium bevindt zich een flexibel indeelbare ring waar de diverse instructieruimtes en kantoren een plek hebben.
Het nieuwe onderwijsgebouw streeft naar een BREEAM Excellent duurzaamheidcertificaat, waarbij het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren op een zeer energiezuinige wijze. Natuurlijk daglicht kan overal diep het gebouw binnenvallen dankzij de glazen atriumkap en een buitengevel van verdiepingshoog triple transparant glas. Op elk van de zes verdiepingen bevinden zich horizontaal uitstekende banden om de bezonning iets te verminderen. De aanvoer van frisse lucht is per ruimte te regelen met terugliggende te openen geveldelen. Ook de toepassing van hybride akoestische klimaateilanden in de instructieruimtes zorgt onder andere voor een uitstekend binnenklimaat. Op het dak van de vijfde verdieping ligt een groendak met aantrekkelijke beplanting voor vogels en vlinders. Architectenbureau Paul de Ruiter maakte een case study. Lees deze hier.
In het voorjaar 2016 is met de nieuwbouw gestart en is opgeleverd in juli 2017.