Weet wat je beweegt

IKC Overwater Zoetermeer

Op de voormalige locatie van de prinses Amaliaschool komt vervangende nieuwbouw, IKC Overwater. Dit zal een integraal kindcentrum worden waarin naast de Amaliaschool ook Kern kinderopvang en het Meerpunt centrum voor Jeugd en Gezin, gehuisvest worden. Gemeente Zoetermeer heeft deze opdracht aan SMT verstrekt. De prinses Amaliaschool is voor de duur van het project tijdelijk gehuisvest op de locatie Schansbos. In het derde kwartaal van 2019 wordt begonnen aan de nieuwbouw van het kindcentrum. De herinrichting van de openbare ruimte wordt in samenhang met de ontwikkeling van het kindcentrum gerealiseerd.

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. LIAG creëerde ruimten voor instructie-onderwijs, creatieve ateliers en samenwerkingsplekken. De basis zijn de leerateliers die elk een eigen thema hebben: theater en creatief samen met bouwatelier en huishoek, media-atelier met bouwhoek en ontdekatelier. Deze leerateliers staan in open verbinding met de leerpleinen. Hier zijn instructieruimten geplaatst die met grote glazen schuifpuien verbonden kunnen worden met het middengebied. Centraal in het IKC komt een ‘ontmoetingskeuken’ waar ouders en kinderen zelf kunnen koken en samenkomen. De speelruimte, gelegen op de begane grond, kan worden omgebouwd tot theater met een eigen tribune die ook gebruikt kan worden als voorleesplek. De kinderdagopvang, die ook een plek krijgt in het centrum, krijgt een eigen vleugel met speellokaal en een eigen buitenruimte.

De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om het gebouw Nul op de Meter (NoM) te maken met veel aandacht voor gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Diverse maatregelen gaan hiervoor zorgen. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas. De uiteindelijke EPC-score wordt -0,135 en heeft een GPR score van 8.

De oplevering staat gepland in het najaar van 2020.

 

Gemeente Zoetermeer

LIAG Architecten en Bouwadviseurs