IKC Overwater

Op de voormalige locatie van de prinses Amaliaschool heeft SMT in opdracht van de Gemeente Zoetermeer het nieuwe Kindcentrum De Entree gerealiseerd. In dit integraal kindcentrum zijn naast de Amaliaschool ook Kern kinderopvang en het Meerpunt centrum voor Jeugd en Gezin, gehuisvest. De herinrichting van de openbare ruimte is in samenhang met de ontwikkeling van het kindcentrum gerealiseerd.

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. LIAG creëerde ruimten voor instructie-onderwijs, creatieve ateliers en samenwerkingsplekken. De basis zijn de leerateliers die elk een eigen thema hebben: theater en creatief samen met bouwatelier en huishoek, media-atelier met bouwhoek en ontdekatelier. Deze leerateliers staan in open verbinding met de leerpleinen. Hier zijn instructieruimten geplaatst die met grote glazen schuifpuien verbonden kunnen worden met het middengebied. Centraal in het IKC is een ‘ontmoetingskeuken’ waar ouders en kinderen zelf kunnen koken en samenkomen. De speelruimte, gelegen op de begane grond, kan worden omgebouwd tot theater met een eigen tribune die ook gebruikt kan worden als voorleesplek. De kinderdagopvang, die ook een plek heeft in het centrum, heeft een eigen vleugel met speellokaal en een eigen buitenruimte.

Het gebouw is Nul op de Meter (NoM) met veel aandacht voor gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Diverse maatregelen zorgen hiervoor. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas. De uiteindelijke EPC-score is -0,135 en een GPR score van 8.

Sponsering

SMT heeft haar bijdrage geleverd aan de verkeerscampagne van de gemeente Zoetermeer om kinderen bewust te maken van de verkeersregels. Bekijk deze hier en de opvolgende campagne hier.   

Gemeente Zoetermeer

LIAG Architecten en Bouwadviseurs

Project Nieuws

Nieuws van dit project

Met de puntjes op de i

"In een crisistijd zo'n mooi gebouw neerzetten; SMT wist de puntjes op de i te zetten"

Jerremey Schutte directeur Kindcentrum De Entree