Weet wat je beweegt

Hostel Den Bosch

Dit project betreft een opvang voor dak- en thuislozen met en zogehete dubbeldiagnose (psychiatrische- en verslavingszorg). SMT heeft in opdracht van Brabant Wonen dit project gerealiseerd.

Tijdens deze eerste concurrent engineering sessie kwamen “wensen en ambities” van de gebruiker naar voren. Zo was er meer behoeft aan het goed inrichten van het buitenterrein en de voorzieningen ten behoeve van de spreek- en behandelkamers. Deze wensen hebben wij ingevuld door de dakopbouw te versimpelen en de galerij van prefab beton te voorzien. Deze optimalisatie hebben we ingezet op het buitenterrein aan te passen aan de wensen van de gebruiker (o.a. bewakingscamera’s) en een upgrade te geven aan de behandel- en spreekkamers (o.a. veiligheidsglas).

Een ander belangrijk punt voor de opdrachtgever en beheerder was de schrobbaarheid van de wanden (hufterproof). De bestekmatig voorgeschreven onderdelen voldeden niet en hebben we samen met de schilders (onze co-makers) gekeken naar een beter en uiteindelijk kostenefficiëntere oplossing. Door toepassing van epoxycoating werd de beschadigingsgevoeligheid van de wanden minder en de beheer- en onderhoudskosten ook lager.

Door de maatschappelijke aard van dit project hebben we als aanvullende vraag, samen met de opdrachtgever gekeken naar toekomstmogelijkheden voor het gebouw. Kunnen andere functies gemakkelijk worden geïntegreerd? Hoe blijft het gebouw toekomstwaardig?  Dit hebben we kunnen doen door onze ervaring met Design & Build trajecten en het vaker toepassen van het Living Building Concept. Door enkele kleine aanpassingen in o.a. de installatie is splitsen van gebouwdelen veel gemakkelijk geworden. Ook is de toegangscontrole hierop aangepast.   Het Living Building Concept is toegepast op bouwkundig en installatietechnisch gebied en is het gebouw geschikt gemaakt voor het toekomstig ombouwen tot bijvoorbeeld appartementen.

Dit begeleid wonen project heeft 24-uurs begeleiding waarvoor tevens 24-uurs bewakingssystemen zijn ingezet aangesloten op een openbaar meldsysteem. Er zijn elektronisch gecontroleerde toe- en uitgangssystemen, voor zowel de buitenschil van het gebouw als in het gebouw zelf, met een interne zonering.

Gemeente 's-Hertogenbosch

1.900 m2

Architectenwerkgroep DAT Tilburg