Polak Building Erasmus Universiteit

Projectomschrijving:

Het gebouw van ca 8.800 m2 wordt gerealiseerd op Campusterrein Woudestein en is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter. Het geheel is onderdeel van de vernieuwingen waarmee de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een levendige campus creëert met internationale allure, waar het aangenaam studeren en werken is.

Het project omvat een Engineering & Build (constructief, bouwkundig en installatietechnisch) uitontwikkeling en realisatie van het complex. SMT werkt voor deze bieding met een tiental vaste ketenpartners.

Binnen het pand komen moderne onderwijsruimtes en studieplekken.  Het gebouw is als een flexibele structuur ontworpen waarbinnen ruimte is voor een ‘wisselprogramma’; de eerste jaren komt hier de bibliotheek, kan er worden gestudeerd en komen er winkels. Na verloop van tijd gaat het gebouw onderdak bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap.

De EUR heeft de ambitie om tot de meest duurzame campussen van Nederland te behoren en streeft naar de realisatie van een energieneutrale campus.  Het nieuwe onderwijsgebouw krijgt een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie, volgens het principe ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’. Duurzame technieken zoals warmte- koudeopslag in de bodem, optimaal daglicht, energieterugwinning en  slimme verlichting dragen bij aan het doel een zeer energiezuinig gebouw te realiseren.

In oktober 2013 is gestart met de engineering, waarna  in maart 2014 gestart wordt met de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting kan het gebouw in maart 2015 in gebruik worden genomen. Met het nieuwe gebouw om te leren en ontmoeten is de EUR voor langere termijn klaar voor de toekomst.

EUR in het nieuws

Schooldomein zet SMT en de EUR in "de etalage".

Aandacht in rubriek Journaal in Onderwijs & Bouw.

Vastgoedmarkt  en Cobouw besteden aandacht aan de nieuwbouw van complex EUR.

Het AD geeft een inkijkje in het toekomstige MFO-gebouw.

Erasmus Universiteit Rotterdam volgt het project op de voet; Campus in ontwikkeling

Seconed wijdt een e-nieuwsbrief aan MFO Erasmus.  

De Erasmus breidt "bijna energieneutraal" uit, kopt de Cobouw. Met technische maatregelen wil de universiteit de 'groenste' worden.

Campus Woudestein wint Falco Award Beste Openbare Ruimte 2014. Lees hier meer

Stedelijk Interieur, een vakblad voor openbare ruimte, plaatst een interview n.a.v. het winnen van de Falco Award Beste Openbare Ruimte 2014. Lees meer.

Blad Onderwijs & Bouw besteed aandacht aan de herstructurering van de Campus Plaza.

Schooldomein heeft in samenwerking met SMT een expertmeeting georganiseerd. De uitwerking hiervan heeft een mooi artikel gevormd.

Cobouw plaatst het project in zijn rubriek hoogtepunten.

Bouwereld.nl beschijft het ontwerp van architect Paul de Ruiter.

Volkskrant beschrijft het dynamische ontwerp van het Polakgebouw.

Schooldomein plaatst een artikel over de maximale multifunctionaliteit en transparantie van het Polak Building.

Blad Onderwijs & Bouw publiceerde in januari 2016 een artikel over Polak symbool van ambitie.

Erasmus Universiteit Rotterdam

8800

Paul de Ruiter Architects

SMT heeft echt meerwaarde geleverd

"SMT heeft veel verbeterslagen doorgevoerd."

Cock Michiels, Facilities Manager Erasmus Universiteit Rotterdam