Weet wat je beweegt

De Groeiplaneet

Wij hebben deelgenomen aan de D&B uitvraag van de gemeente Krimpen aan den IJssel, voor een nieuw multifunctioneel gebouw aan de Populierenlaan.

Een multifunctioneel gebouw waarin Openbare Basisschool De Groeiplaneet, een nieuwe sportvoorziening voor De Populier en kinderdagverblijf KinderDam zullen worden gehuisvest.

Onze maatschappelijke omgeving verandert sterk en wordt steeds veeleisender. Aangezien de opdrachtgever daar extra gevoelig voor is en een voorbeeldfunctie heeft, is voor dit project extra aandacht voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Het nieuwe multifunctionele gebouw moet voldoen aan de eisen voor BENG en krijgt een BVO van zo’n 3.500 m2 BVO.

Het nieuwe gebouw De Groeiplaneet – Populier staat midden in de samenleving en in de woonwijk. De nieuwbouw heeft een compacte opzet en een geheel eigen karakter. Door zijn getrapte gevel aan de entreezijde oogt het gebouw kleinschalig en uitnodigend. Zowel De Populier als de Groeiplaneet hebben een eigen plek in het gebouw. Dit is eenvoudig af te lezen aan de opzet en de vormgeving, de kleuraccenten van het gebouw en de speelse uitstraling, passend bij de doelgroep. Het gebouw heeft een natuurlijke en duurzame uitstraling. Dit komt o.a. tot uitdrukking in het materiaalgebruik waar wij gebruik hebben gemaakt van metselwerk, warme en lichte kleuren, veel houten accenten en gevelbegroeiing.

Het schoolplein is sportief, uitdagend en natuurlijk ingericht.
Het nieuwe gebouw wordt zichtbaar duurzaam. Het begint met het hergebruik van delen van de bestaande sportaccommodatie. De houten latjes in het plafond zetten wij in voor vaste inrichting in de school, waaronder voor het maken van de garderobes en kasten. En de mooie houten sportvloer geven wij een tweede leven als vloerafwerking in de centrale ruimten en verkeerszones in de school.
Het gebouw heeft een functionele en flexibele opzet gekregen met als uitgangspunt in de visie op het onderwijs:

  • Laat zien wie je bent
  • Sta open voor de ander
  • Blijf leren van en met elkaar
  • Ontdek wat bij je past
  • Groei samen naar de toekomst


Helaas zijn wij bij de procedure tweede geworden. Samen met onze partner LIAG Architecten zijn wij echter dik tevreden met ons ingediende plan.

LIAG Architecten en Bouwadviseurs