Weet wat je beweegt

Iconisch woongebouw met publieke functie De Brugwachter

In december van het vorige jaar schreef de gemeente Weert een prijsvraag uit voor een iconisch ontwerp op één van de beste locaties van Weert, het voormalig evenementen terrein bij de Stadsbrug. De gemeente Weert moet zich gevleid hebben gevoeld, want de Wethouder Wendy van Eijck bedankt via Weert de gekste eind januari alle 29 inschrijvers voor hun inzet

Het team van ‘de Brugwachter’, één van de vier finalisten, heeft deelgenomen aan de eindronde met bijgaand ontwerp. Vanuit een synergetische samenwerking, bruisend van energie hebben SMT Bouw & Vastgoed, Architectenbureau Buro Kade en J. Jacobs Advies & Management met veel plezier gewerkt aan het schetsontwerp wat zij bij deze graag met de mensen van Weert en omstreken wil delen.

Een iconisch gebaar met een Weertse maat, een gebouw wat een antwoord geeft op de maatschappelijke behoeften in het Weert van nu en in de toekomst. Een gebouw wat maximaal kan meebewegen naar de behoeften die we nu nog niet kennen. Het team is erg dankbaar voor de kans en het leermoment wat zij hebben gekregen om hun visie voor de ‘Stadsbruglocatie’ uit te werken in een plan wat omgedoopt is tot ‘de Brugwachter’.

Een iconisch gebouw voor Weert, met een bijna vanzelfsprekende adaptatie in zijn omgeving, waarbij zijn verschijningsvorm op positieve wijze aandacht vraagt en daarmee een enorme aantrekkingskracht heeft op Weert en ver daarbuiten. Ook het duurzame karakter, met diverse innovatieve oplossingen op het gebied van energie en duurzaamheid, blijven de toekomst een gezond en tijdloos leefklimaat leveren. Een gezonde, uitnodigende en uitdagende omgeving, waar mensen zich thuis gaan voelen, elkaar ontmoeten en ontwikkelen en graag verblijven. Een gebouw van en voor alle Weertenaren.

 ‘De Brugwachter’ biedt naast betaalbare woonruimten voor van jong tot oud, recreatie en verblijf voor iedereen, een plek waar alles kon gebeuren. Waar de private, commerciële en publieke ruimte in elkaar overlopen en voor iedereen bereikbaar zijn, zowel op maaiveld niveau, als op elk ander niveau op de grootste slimme en openbare ‘dak-akker’ van Nederland. Het eerste gebouw van Nederland wat opgenomen gaat worden in wandelroute waar, eenmaal op de top, duidelijk wordt waar Weert voor staat….

Het ontwerpteam onderschrijft het voortschrijdend inzicht van de gemeente Weert om de locatie ‘Beekpoort Noord’ (voorheen onderdeel van Centrum Noord, kantoorbestemming) om te zetten naar niet alleen een ‘woonkans’, maar nog zoveel meer. Een locatie die in het verleden meervoudig maatschappelijke is ingezet als o.a. evenemententerrein gaat nu een definitieve invulling krijgen. 

In de inschrijving van ‘de Brugwachter’ is de geschiedenis van het gebied onder andere gebruikt om de verbinding van stenen en mensen met dit iconisch ontwerp te versterken.

 

Buro Kade en J. Jacobs Advies & Management